Loading...

Voertuigbrand - Theorie

Benzine, Diesel, LPG, CNG, Waterstof, Hybride & elektrisch aangedreven auto’s: de hulpverlener wordt steeds vaker geconfronteerd met voertuigen die worden aangedreven door alternatieve brandstoffen.

Deze opleiding is ontworpen voor de hulpverlener die de gevaren en risico’s van de verschillende soorten voertuigen wil kennen, en wil weten hoe deze gevaren zijn of haar interventie beïnvloeden. Deze opleiding heeft als doel de verschillende strategieën en benaderingen theoretisch te belichten. Deze opleiding geeft u toegang tot de opleiding “Voertuigbrand – Praktijk”.

Inhoud

  • Gevaren voor de hulpverlener: Je leert over de potentiële risico's en gevaren waarmee hulpverleners te maken kunnen krijgen tijdens hun werk, inclusief veiligheidsmaatregelen en preventieve maatregelen.

  • Principewerking van alternatief aangedreven voertuigen: Je krijgt inzicht in de basisprincipes en werking van voertuigen die gebruikmaken van alternatieve aandrijfsystemen, zoals elektrische of hybride voertuigen.

  • Batterijsoorten en werkingsprincipe: Je leert over verschillende soorten batterijen die worden gebruikt in voertuigen, inclusief hun werkingsprincipes, eigenschappen en potentiële risico's.

  • Herkennen en gevaren van een thermal runaway: Je wordt getraind om de symptomen van een thermische runaway, een potentieel gevaarlijke situatie met betrekking tot batterijen, te herkennen en te begrijpen. Daarnaast leer je hoe je hiermee moet omgaan.

  • Voertuigbrand - Brandbestrijding, blustechniek en tactiek: Je leert over brandbestrijdingstechnieken en -tactieken die specifiek van toepassing zijn op voertuigbranden, inclusief het gebruik van blusmiddelen en veiligheidsmaatregelen.

  • Beveiligen van het voertuig "voor" interventie: Je leert hoe je een voertuig veilig kunt stellen voordat je begint met interventie- of hulpverleningsactiviteiten.

  • Afschakelen van het voertuig: Je krijgt training in het veilig en effectief uitschakelen van een voertuig, inclusief het beheersen van de energiebronnen en het voorkomen van verdere schade of gevaar.

  • Inzetprocedure autobrand: Je leert de specifieke procedures en stappen die moeten worden gevolgd bij het omgaan met een autobrand, inclusief communicatie, coördinatie en samenwerking met andere hulpdiensten.

  • Informatiebronnen en hulpmiddelen: Je leert over de verschillende informatiebronnen en hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor hulpverleners bij het omgaan met voertuiggerelateerde incidenten, zoals handboeken, protocollen en technische hulpmiddelen.

  • Verklaring en gebruik van de rescue sheet: Je krijgt uitleg over het belang en het juiste gebruik van een reddingsblad (ook wel bekend als rescue sheet), dat specifieke informatie bevat over de constructie van een voertuig om hulpverleners te helpen bij reddingsoperaties.

  • Laden van elektrische voertuigen en gevaren: Je leert over het veilig laden van elektrische voertuigen, inclusief het begrijpen van de gevaren, het omgaan met laadapparatuur en het treffen van passende veiligheidsmaatregelen.

  • Laadpalen: Je krijgt inzicht in de verschillende soorten laadpalen voor elektrische voertuigen, hun werking, installatievereisten en veiligheidsrichtlijnen.

Voor wie

Deze opleiding is geschikt voor bedrijfsbrandweer.

Examen

Deze opleiding wordt afgesloten met een certificaat van deelname.

Order
Kalender
Herexamen
Nieuwsbrief
  • Momenteel is er geen opleiding gepland. Wilt u op de hoogte gehouden worden, laat hier uw gegevens achter