Loading...

Branddetectiehond

Wanneer een brandonderzoeker ter plaatse aankomt na een melding van een brand, heeft deze verschillende onderzoeksinstrumenten tot diens beschikking. Een van deze instrumenten is de branddetectiehond.  Die kan van onschatbare waarde zijn bij het onderzoeken van een mogelijke brandstichting met behulp van een brandversneller.

De aanwezigheid van een branddetectiehond kan het onderzoeksproces aanzienlijk versnellen. De hond is in staat om de mogelijke ontstekingslocatie veel sneller te ontdekken dan een mens dat zou kunnen. Een mens kan namelijk een mogelijke ontstaansplek voorbijlopen. Honden kunnen met hun goed ontwikkelde reukvermogen deze plekken detecteren.

Een hondenneus werkt tot tienduizend maal beter dan een mensenneus. Dit zorgt ervoor dat een hond extreem lage hoeveelheden versneller kan ruiken. Dit doen ze veel accurater en veel sneller dan mensen. Zo zorgt een team van mens en hond ervoor dat een exacte locatie gemakkelijker en sneller gevonden kan worden. Naast de combinatie van mens en hond, neemt de brandonderzoeker uiteindelijk een monster dat in het laboratorium wordt getest.

Ontmoet Tipsy

Maak kennis met Tipsy, onze toegewijde branddetectiehond! Gedurende een periode van ruim anderhalf jaar is Tipsy intensief getraind om haar unieke vaardigheden te ontwikkelen. De training omvatte het herkennen van verschillende brandversnellers onder gecontroleerde omstandigheden.

In de praktijk heeft Tipsy geleerd hoe ze effectief kan werken. Zodra ze een brandversneller detecteert, heeft ze geleerd om te gaan zitten en kijkt ze de brandonderzoeker aan. Deze symbiose tussen mens en hond zorgt voor een efficiënte en nauwkeurige samenwerking bij het onderzoek naar branden.

Met haar scherpe reukvermogen en uitstekende training is Tipsy een waardevol lid van ons team geworden. Ze speelt een essentiële rol bij het versnellen en verbeteren van ons brandonderzoek.

Tipsy in actie