De opleiding Blusschuimtechniek leidt op tot theoretische kennis van blusschuiminstallaties. Zowel de installatieopbouw, alle componenten, schuimsoorten, als algemene basiskennis of als voorbereiding voor het ontwerpen van de diverse installaties. Na deze opleiding kan als vervolgopleiding de training Blusschuimtechniek - ontwerpen worden gevolgd. De cursus leidt op voor het diploma Blusschuimtechniek.
Lesdag 1 omvat de volgende onderwerpen: uitgebreide brandtheorie, brandveiligheidsvisie en risicodenken, brandbare vloeistoffen, de inleiding van blusschuimsystemen, normen en voorschriften met betrekking tot blusschuim, en verschillende soorten blusschuimen.
Lesdag 2 behandelt de volgende onderwerpen: watervoorzieningen en pompenkamers voor blusschuimsystemen in het algemeen, gedetailleerde uitleg over blusschuimsystemen, appendages, leidingen, verbindingstechnieken en beugelingen voor blusschuimsystemen, schuimmakers en de algemene werking van bluscomando-installaties.
Lesdag 3 behandelt het thema "Bluscommando-Installatie" en richt zich op verschillende aspecten van brandmeldsystemen en -apparatuur. De onderwerpen omvatten de brandmeldinstallatie, de brandmeld- of bluscommandocentrale en de aansturing van blusschuiminstallaties. Verder worden verschillende soorten brandmelders besproken, waaronder optische rookmelders, thermo-differentiaalmelders, vlammenmelders en aspiratiesystemen. De lesdag gaat ook in op systeem- en kwaliteitseisen voor de bluscommando-installatie, waaronder prestatie-eisen, invloedsfactoren en veiligheidsvoorzieningen. Tot slot wordt aandacht besteed aan veiligheidsinformatiebladen, inclusief hun wettelijke verplichtingen en inhoud.
Deze opleiding is geschikt voor alle mensen die geïnteresseerd zijn om hun kennis te verbreden op het gebied van actieve blussystemen.
Er is geen vooropleiding vereist.
Het lesmateriaal is gebaseerd op de NFPA 11, 11A, 16, 30 en de EN 13565. Verder wordt het Technical Bulletin 64B gebruikt. Aangeraden is om deze normen ter beschikking te hebben.
Het examen bestaat alleen uit meerkeuzevragen.
Je kunt je inschrijven voor het examen tegelijk met het inschrijven voor de opleiding. Het examen wordt afgenomen door ExamenBureau Installatietechniek. Het examen voldoet aan de CCV-certificatieschema’s "Leveren VBB-installaties versie 4.0" en "Onderhoud VBB-installaties versie 4.0".