Tijdens de basisopleding Autonome Adembescherming worden zowel theoretische als praktische aspecten van adembescherming behandeld. In het theoretische gedeelte worden verschillende begrippen van adembescherming besproken, waaronder ademgiffen en de verschillende adembeschermende middelen die beschikbaar zijn. Er wordt specifiek ingegaan op het autonoom adembeschermingstoestel met open omloop en de fysiologische vereisten bij het dragen ervan. Daarnaast komen voortbewegingstechnieken en autonomie aan bod als belangrijke aspecten bij het gebruik van adembescherming.
In het praktijkgedeelte worden diverse oefeningen uitgevoerd met het autonoom adembeschermingstoestel met open omloop. Hierbij ligt de focus op het correct gebruiken van de adembeschermende middelen, voortbewegingstechnieken en inspanningsoefeningen. Er wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de juiste ademhalingstechniek en het opbouwen van autonomie bij het werken met adembescherming. Bovendien worden reddingstechnieken behandeld om in geval van nood effectief te kunnen handelen.
Door de combinatie van theoretische kennis en praktische oefeningen worden cursisten goed voorbereid op het veilig en zelfstandig werken met autonome adembeschermende middelen. Het verkrijgen van de juiste ademhalingstechniek, het opbouwen van autonomie en het leren van reddingstechnieken spelen een essentiële rol in deze training.
De opleiding is bedoeld voor iedereen die dient te werken of bij incident dient op te treden in ruimten waar de atmosfeer schadelijk is voor het ademhalingsstelsel.
Alle deelnemers moeten een medisch attest kunnen verstrekken om aan deze opleiding te mogen deelnemen.
Deze opleiding wordt afgesloten met een certificaat van deelname.