Loading...

UPD Actueel

Om onze cursisten na het volgen van de cursus een extra helpende hand te bieden hebben wij de “assistentieregeling” bedacht. Voor degene die de cursus Projecterings­deskundige Brandmeld­installaties, Projecterings­deskundige Ontruimings­alarminstallaties, UPD-opsteller of PvE-Opsteller hebben gevolgd, organiseren wij ongeveer één keer per kwartaal een inloopdag. Zij kunnen dan zonder afspraak een docent raadplegen met hun prakijkvraagstukken.

Het Uitgangspuntendocument Brandbeveiliging (UPD) vormt de basis voor het ontwerp van effectieve brandbeveiliging. Het CCV laat in een eenvoudige animatie van slechts 2 minuten zien wat dit document inhoudt:

De ‘Handreiking voor het opstellen van een Uitgangspunten Document (UPD) voor Vastopgestelde Brandbeheersings- en Brandblussystemen (VBB-systemen)’ is gepubliceerd en beschikbaar op de PGS-website.

Doel

De Handreiking UPD voor VBB-systemen heeft als doel om de gebruiker te helpen bij het opstellen van een UPD. De handreiking is gebaseerd op PGS 15, 2016 versie 1.0 (september 2016) en sluit ook aan bij de UPD-voorschriften van deze richtlijn. Een UPD kan ook bij andere PGS-richtlijnen worden gebruikt. Vooral hoofdstuk 7 biedt aanknopingspunten om het UPD breder toe te passen.

De handreiking beschrijft:

  • de rol van de betrokken partijen;
  • het proces waarlangs het UPD tot stand komt;
  • de wijze waarop het document in de praktijk gebruikt zou moeten worden;
  • de onderdelen die in het UPD aan de orde moeten komen.

Achtergrond

In de PGS 15 richtlijn wordt beschreven hoe verpakte gevaarlijke stoffen in hoeveelheden groter dan 10 ton op een veilige wijze worden opgeslagen. Als beschermingsniveau 1 vereist is, is ook een geschikt en bedrijfsgereed Vast opgesteld Brandbeheersing- en Brandblussysteem (VBB-systeem) nodig.

PGS 15 stelt, dat een VBB-systeem (of een combinatie van VBB-systemen) is ontworpen volgens het goedgekeurd UPD. In PGS 15 richtlijn is omschreven wat de functie van het UPD is, welke informatie het UPD moet bevatten, hoe, door wie en wanneer het UPD moet worden beoordeeld en goedgekeurd. Het goedgekeurde UPD neemt bij de uitvoering en beoordeling van VBB-systemen een centrale plaats in en is dan het leidende document. Ondanks dat ook in voorgaande versies van de PGS 15 richtlijn uitleg is gegeven over de functie en inhoud van het UPD, bleek in de praktijk dat het opstellen, beoordelen en goedkeuren van het UPD vaak een moeizaam proces is. De redenen die hieraan ten grondslag liggen zijn divers. In iedere geval is duidelijk geworden dat de partijen die betrokken zijn bij het UPD proces behoefte hebben aan een handreiking. 

Bron: Handreiking UPD voor VBB-systemen gepubliceerd